Första utställningen


Det tar ett tag innan man lär sig hur en utställning går till och även då händer det att man glömmer saker som man måste ha med sig! Det kan därför vara bra att inför varje utställning göra en "checklista" där man har skrivit upp allt som man måste ha med sig.

 

Alla katter är välkomna på utställning! Man kan vara en renrasig katt likagärna som en huskatt. Alla katter som har stamtavla räknas som renrasiga och de utan räknas som huskatter. För att få anmäla en huskatt måste den vara över 6 månader och ha ett huskattsbevis som man skaffar här!

 

Allt börjar med att man anmäler sig till en utställning. Vart utställningarna hålls och när finns länkar till på "Kommande utställningar". Man måste vara medlem i en kattklubb när man anmäler till utställning, anmäler gör man genom att skicka en utställningsanmälan till sin klubbs utställningssekreterare.

Man skickar en anmälan där man fyller i alla uppgifter som krävs. En sån anmälningsblankett hittar ni här! När man väl har anmält kan man samtidigt betala in utställningsavgiften på det kontot som står på inbjudan till utställningen.

 

När man har anmält är det bara att vänta och se om man kommer med. Har man kommit med på utställningen så får man en bekräftelse, antingen via mail eller post. Detta kan ta tid, men man får ha tålamod. Är det så att man inte kommit med då beror det på att utställningen redan var full när man anmälde och då får man självklart sina pengar tillbaka. För att ha större chans att komma med bör man anmäla första dagen då anmälningstiden börjar, håll koll på datumet på inbjudan.

 

Har man kommit med på utställningen är det dags att börja förbereda sig! En utställningen är en skönhetstävling och det innebär att katten ska vara så ren och fräsch som möjligt! Katter som är smutsiga eller i dålig kondition kan få sämre bedömning eller i värsta fall inte ens få bedömas. Är man osäker på hur man ska bada katten kan man höra av sig till sin uppfödare eller till sin kattklubb så hjälper de en med hur man ska gå tillväga. Det viktigaste i förberedelsen av sin katt är dock att man klipper dess klor innan utställningen, detta för att ingen ska bli allt för skadad ifall katten blir rädd eller arg.

 

I förberedelserna inför utställning ingår också att få med sig allt som behövs. Här är en lista över det man behöver ha med sig till utställningen:

� Stamtavla eller huskattsbevis

� Intyg på att katten är vaccinerad och ID-märkt

� Bekräftelsen till utställningen

� Burskynken till buren där katten ska sitta (bur finns oftast på plats)

� Kattlåda med sand (En liten låda utan huv)

� Vatten och mat + skålar (Katten får inte vara utan vatten och mat i sin bur)

� Pälsvårdsartiklar (Kolla med din klubb vad som passar bäst för din katt)

 

Man bör även ta med någon mysig filt eller puff till katten som den kan sova på. Sen bör man även tänka på att dagarna på utställning blir långa, katten kan behöva någon leksak och man själv kan behöva en stol att sitta på. Det finns oftast en kafeteria på utställningen ifall man blir hungrig under dagen.

 

När man har packat allt och förberett klart är det dags för utställning. De flesta utställningar börjar tidigt på morgonen och det är viktigt att vara där i tid. På bekräftelsen står det vilken tid incheckningen är och det är då viktigt att inte missa den tiden.

 

Väl på plats är det dags att checka in. Detta går till som så att en person från utställningen kollar på kattens stamtavla för att se om den är vaccinerad, ibland även ID-numret och därefter ska en veterinär kontrollera så katten ser frisk ut.

 

Efter veterinärkontrollen är det dags för incheckning och här ska man visa upp utställarbekräftelsen. När man visat upp sin bekräftelse i incheckningen får man reda på vilket nummer katten har på sin bur och i katalogen som man får eller kan köpa. I den står alla katter som är på utställningen. Burarna som katterna ska sitta i står redan uppradade. På burplaceringslistan ser man i vilken burrad kattens bur finns. Hittar man inte sitt nummer får man prata med arragerade klubben så hjälper de en till rätta.

 

När man har kommit tillrätta, satt upp sina burskynken och satt in katten i buren är det bara att vänta. Man kan ta sig tid att kolla i katalogen vilken domare ens katt kommer att ha om man inte kollat det på arragerande klubbs hemsida innan. När man vet vilken domare ens katt har går man och kollar vart den domaren kommer att sitta under dagen. Det brukar vara lätt att hitta, på bordet står det namnet på domaren.

 

Domarna kommer sen vid utsatt tid börja sina bedömningar. Då gäller det att ha koll på när ens egen katts nummer kommer upp. Har man några frågor är det bara att fråga domarens assistent vilket är den person som är hos domaren, oftast i röd skjorta. Assistenten kan även hjälpa till med att bära ens katt om man känner sig osäker.

 

När katten ska bedömas bär man fram den till domaren, som sedan tittar på den och känner o klämmer. Vissa domare berättar om vad det tycker om katten, medan andra är tystare. Detta är upp till domaren och inget man kan göra något åt. Det viktigaste att tänka på när man visar sin katt är att lyssna på domaren om den pratar och vara lyhörd på om den vill att man ska ta katten. Efter detta är det bara att se hur det går! Domaren kanske vill se katten igen eller så är katten färdig för dagen. Lyssna efter vad domaren säger, eller fråga assistenten om det finns några frågor.

 

Viktigt att komma ihåg är att en utställd katt inte får lämna utställningen innan den stänger, såvida man inte fått ett skriftligt tillstånd av utställningsledningen. Måste man åka tidigare är det dem man ska vända sig till.

Lycka till!

Copyright © Spinneriet